Проведе се първото снайперово състезание за купата на 68-ма бригада „Специални сили“.

На военния полигон Црънча се проведе първото състезание за купата на 68-ма бригада „Специални сили“ съобщиха от Българска Т-Клас федерация.  Състезанието бе организирано съвместно с БТКФ по правилата на военно-приложния стрелкови спорт Т-Клас. Разрешение за провеждане на такова уникално за Българската Армия мероприятие бе получено от най-високо ниво, а именно – от Началника на отбраната – Генерал-лейтенант Андрей Боцев.

В състезанието взеха участие общо 30 състезатели – представители на 68-ма бригада „Специални Сили“, 61-ва Стрямска механизирана бригада, 65-ти Морски Специален разузнавателен отряд и Военна полиция, а също и състезатели на БТКФ.

Патрон на турнира бе Командирът на Специалните сили на България – Бригаден генерал Явор Матеев който учреди Специалната награда „Купа на Командира на Специалните сили“ с която бяха удостоени победителите в двете категории състезатели на най-сложното и трудно упражнение, изпълнявано с едновременна стрелба със снайперова карабина, щурмова карабина и пистолет.

Конкретно, самото състезание се проведе в два дни и в две отделни дивизии, определени от вида на снайперовите оръжия, които бяха използвани. Освен с прецизни далекобойни снайпери, състезателите трябваше да покажат и да докажат своите умения също и с полуавтоматични щурмови карабини, и с пистолети. Упражненията бяха изключително разнообразни и сложни за изпълнение, тестваха се на практика всички видове стрелкови умения и съответните физически и ментални качества на състезателите. На първо място в дизайна на упражненията бе поставен реализмът, а с него се обуславя високата степен на приложност на такъв тип състезания.

Състезанието бе изключително оспорвано и в двете дивизии, като крайното класиране не можеше да се предвиди до последното упражнение, а резултатите се публикуваха в реално време от специална онлайн софтуерна система за оценяване, разработена от ITCC.

Победителите в двете дивизии са:

Дивизия “Semi Auto”:
Първо място – Иван М., „68 Бр. СпС”
Второ място – Георги А., „68 Бр. СпС”
Трето място – Петър Д., „68 Бр. СпС”

Дивизия “Bolt Action”:
Първо място – Петър Марков, СК “Динамик Армс”
Второ място – Ангел Стоянов, СК “Динамик Армс”
Трето място – Пламен Н., ВСК “Десант 68”

Специалната награда „Купа на Командира на Специалните сили“ бе спечелена в Дивизия “Semi Auto” от Иван М. – „68 Бр. СпС”, а в дивизия “Bolt Action” от Иван Бързилов – СК „Динамик Армс“

Победителите бяха наградени лично от бригаден генерал Явор Матеев.

Това състезание по правилата на стрелковия спорт Т-Клас беше първото с официалното участие на въоръжените сили на РБ, което показва, че в командната верига на БА има разбиране за взаимодействието и взаимопомощта, която може да се осъществява между цивилни и военни структури и която неминуемо ще доведе до качествена позитивна промяна в нивото на подготовка на въоръжените сили, особено в контекста на днешната сложна обстановка.

Интересът, който бе предизвикан не само в самите състезатели и организатори, но и сред официалните гости, наблюдатели и висши представители на командната верига в БА показва, че има необходимост от продължаване на усилията за развитие на Военно-приложните спортове в България, които да развиват специфични умения, приложими за нуждите на въоръжените сили и да съдействат за повишаване нивото на подготовка в областта на отбраната.

Спортът с прецизни снайперови системи Т-Клас е създаден в България и поради своите уникални характеристики – правилник, дизайн на упражненията, оценъчна система, придобива все по-голяма популярност, като вече има регистрирани и чуждестранни региони, които желаят да го практикуват.

Официален спонсор на състезанието бе VIP complex.

БТКФ